Trygg hund i hundbur

13 augusti 2021
Lily Hansen

Att din hund reser säkert i bilen är inte enbart en fråga om att just hunden ska resa säkert. Det handlar precis lika mycket om dig och om passagerarna. Naturligtvis vill alla att de fyrbenta i familjen ska åka tryggt. En hund som hamnar i en krock har noll möjlighet att ta emot sig eller parera. 

Idag finns därför regler för hur hundar ska resa i bil. De ska antingen sitta i en godkänd sele eller – allra helst – i en hundbur. Varför? I en inte alltför stor hundbur reser din hund så säkert det går. 

 

Hur hittar jag rätt storlek på hundburen?

Här gäller det att använda ditt goda omdöme. Du får mäta och väga din hund. En hund ska inte ha en alltför stor bur. Då kan den skadas vid en hård inbromsning. Den ska kunna ligga ner bekvämt men den får inte ha en fotbollsplan att rusa runt på under färd. Det får ni spara till rasten.

Den andra anpassningen du måste göra är att titta på din bilmodell. Burar varierar mycket i storlek och du får se till att buren matchar utrymmet du ska använda. Buren ska fästas med fästremmar i interiören.

 

 

Hundens och din bästa biltur

Din bästa kompis bästa biltur kan börja med ett besök hos billiga-hundburar.se. Där kan du i lugn och ro leta fram ett alternativ som passar för dig och den fyrbenta. Sedan är det ditt ansvar att göra resan behaglig för vovven. 

En hund i bil sover gärna. Det betyder inte att du bara kan köra på. Stanna, för hundens skull och för din egen. Ha med vatten. Ta ut hunden och låt den gå på toaletten och lukta på intressanta saker. Den bästa hundbur du kan hitta kan aldrig gå upp emot att vara utomhus med hundens viktigaste person – alltså du själv.